Mika Häkkinen: Halo osoitti hyötynsä Belgiassa

Unibetin F1-asiantuntija Mika Häkkinen korostaa Unibetin kolumnissaan, miten parjattu halo-turvakaari osoitti tehonsa Span startin joukkokolarissa. Ferrari puolestaan lähetti Mercedekselle myrskyvaroituksen vauhdillaan, ja ”Häkä” uumoilee Mercedeksen olevan voimatilanteesta huolissaan. Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen viikonloppu oli täynnä ongelmia ja osumia, vaikka Valtteri saikin nelossijallaan pelastettua sen, mitä pelastettavissa oli.

Belgian GP ei ollut kilpailuna loistava, mutta se tullaan muistamaan kisana, jolloin halo-turvakaaren hyöty tuli vihdoin todistetuksi. Jos Charles Leclercin Sauber-autossa ei olisi ollut haloa, eräs Formula ykkösten kirkkaimmista nuorista lahjakkuuksista olisi melkein varmasti loukkaantunut ja kenties jopa menettänyt henkensä.

Kolari sai alkunsa, kun Nico Hülkenberg jarrutti Renault-autollaan liian myöhään ja lähetti Fernando Alonson McLarenin ilmalentoon yli Leclercin. Onnettomuudesta tuli mieleen samankaltainen tapaus vuonna 2012. Silloinkin Alonso joutui uhriksi, kun Romain Grosjeanin Lotus lensi Fernandon ohjaamon yli vain parin sentin päästä hänen kypärästään.

Olen koko ajan kannattanut halo-kaarta, vaikka ymmärränkin, mikseivät monet fanit ja osa median edustajista pidä siitä. Minun mielipiteeni on, että mitä turvallisempi laji, sitä enemmän riskejä kuljettajat ottavat ja sitä enemmän he puristavat. Minun maineeseeni kuului riskien ottaminen, täysillä puristaminen ja nilkka suorana ajaminen, mutta se oli myös yksi syy siihen, miksi jätin formulat melko aikaisessa vaiheessa uraani. Tajusin, että hyvä onneni voisi loppua.

Sunnuntaisen onnettomuuden hidastuksia katsoessa näkyy, että Alonson auton oikea etupyörä osuu haloon ja ohjaamon yläosaan aiheuttaen aika paljon vahinkoa. Ei tarvitse olla turvallisuusasiantuntija ymmärtääkseen mitä olisi tapahtunut, jos rengas olisi osunut Leclercin kypärään.

Ferrari näytti vihdoin nopeutensa

Ferrarilla on ollut nopein auto jo muutamien kuukausien ajan, ja vain Lewis Hamiltonin vahvat sadekelin esitykset Saksassa ja Unkarissa ovat estäneet Sebastian Vetteliä ottamasta lisää voittoja. Spassa Sebastian pääsi viimein kiipeämään keskimmäiselle korokkeelle, vaikka hän taas jäikin Hamiltonin taakse sateisessa aika-ajossa. Heti kun Sebastian pääsi kisan johtoon, näimme uskomatonta pitoa ja suorituskykyä. Hän hallitsi kisaa.

Kisan tulos huolestuttaa Mercedestä, koska Ferrari oli niin nopea koko radalla, etenkin nopeilla ykkös- ja kolmossektoreilla. Se tarkoittaa, että Ferrarilla pitäisi olla nopein auto myös viikonlopun Monzan osakilpailussa. Jos Vettel saalistaa taas voiton ja saa tukea Kimi Räikköseltä, Lewis Hamiltonin pistejohto saattaa olla uhattuna, kun tallit siirtyvät Singaporen radalle, joka ei perinteisesti ole Mercedeksen vahvinta aluetta.

Kimillä ja Valtterilla epäonninen viikonloppu

Kimillä oli epäonnea myös Spassa. Hän oli nopea läpi viikonlopun, mutta kaikki meni pieleen aika-ajossa. Kimin autossa ei ollut tarpeeksi bensaa useampaan aikakierrokseen sateessa. Tuntui epäreilulta Kimin kannalta, että Sebastianilla oli enemmän bensaa. Jos Ferrari haluaa voittaa mestaruuden, heidän pitää tukea molempia kuljettajiaan paremmin.

Valtteri Bottas teki kaiken, mitä häneltä odotettiin, kun hän joutui starttaamaan joukon häntäpäästä moottorirangaistusten takia, ja tuli maaliin neljäntenä Max Verstappenin takana. Näytti siltä, että Valtterilla oli hauskaa luoviessaan tiensä joukon läpi. Ainakin Spa on rata, jossa voi hyökätä ja ohittaa. Valtterin ohitus Pierre Gaslyn Toro Rossosta Eau Rougen ulkokautta ylös Raidilloniin oli erittäin vaikuttava. Se osoittaa, miten vahva luottamus hänellä on autoon.

Force India teki vahvan paluun konkurssin partaalta

Oli hienoa kuulla, että Force India selvisi. Minuun teki vaikutuksen nähdä, miten F1 auttoi tallia. FIA, Formula One Group ja muut tallit tekivät kaikki osansa, ja oli mukavaa nähdä, miten autot valloittivat aika-ajojen toisen rivin ja tulivat kilpailussa sijoille viisi ja kuusi.

Haasin kuskit ajoivat seitsemänneksi ja kahdeksanneksi, ja Ferrarin moottoreita käyttävien autojen suorituskyky lähettää vahvan viestin Mercedekselle. Ferrari on parantanut suorituskykyään huimasti, ja mestaruustaistelu on todella käynnissä. Seuraavista viikoista tulee erittäin mielenkiintoisia.

Mika Häkkinen, Unibet F1 Insider.