Mitkä ETF:t ovat parhaita aloittelijalle

ETF-rahastojen eli Exchange Traded Funds, pörssinoteeratut rahastot nostaessa suosiotaan varsin villiin tahtiin, ovat myös aloittelijat alkaneet kiinnostua tästä sijoitusmuodosta. Vaikka moni yhdistääkin sijoittamisen aina automaattisesti suoriin osakekauppoihin, ei sen sitä kuitenkaan tarvitse välttämättä olla. Nykyään on nimittäin olemassa suuri valikoima erilaisia sijoitusinstrumentteja, joiden avulla niin aloitteleva kuin kokenutkin sijoittaja kykenee helpottamaan työtänsä. Etenkin aloittelijoille voimmekin suositella kustannustehokkaiden ja yksinkertaisten ETF-rahastojen käyttämistä, joiden avulla he kykenevät helposti hajauttamaan sijoituksiaan, sekä sijoittamaan myös sellaisiin kohteisiin, joita eivät itse ymmärrä riittävän hyvin valikoidakseen osakkeita.

Miksi aloittelijan kannattaa sijoittaa ETF:ään?

ETF:t tuovat aloittelevalle sijoittajalle kuitenkin myös monia muita etuja, sillä ne tarjoavat matalan kulutasonsa lisäksi korkean likviditeetin, laajan valikoiman erilaisia sijoituskohteita, tehokkaan ja toimivan hajautuksen, matalan kynnyksen sijoittamisen aloittamiseksi, sekä monia muita. Jo nämä yleisellä tasolla luetellut ETF-rahastojen edut tekevät niistä varsin houkuttelevan kohteen monelle sijoittajalle. Kun tähän lisätään vielä niiden kaupankäynnin helppous esimerkiksi tavalliseen rahastoon verrattuna, ovat ne ilmiselvä valinta. Nimittäin siinä missä tavallisen rahaston (sellaisen, jota pankkisikin sinulle pyrkii usein tarjoamaan) ostaminen ja myyminen saattavat kestää toimeksiantoina vähintäänkin useita päiviä, tai pahimmassa tapauksessa jopa useita viikkoja, onnistuu ETF-rahastojen avulla kaupankäynti aina pörssin aukioloaikoina.

ETF:ien ehdoton etu suoriin osakeostoihin ja osakepoimintaan verrattaessa on kiistatta niiden tarjoama kustannustehokas, yksinkertainen ja toimiva hajautus. Ne nimittäin yhdistävät useita kymmeniä tai jopa satoja eri omistuskohteita yhden rahaston alle, jolloin sinun ei tarvitse yksitellen valikoida kyseisiä sijoituskohteita tai maksaa jokaisesta niistä erikseen välityskuluja. Tämän lisäksi sinun ei itse tarvitse käyttää suurta aikaa ja vaivaa etsiäksesi ja valikoidaksesi mahdollisesti hyvin menestyviä osakkeita tai muita omistuskohteita, vaan voit luottaa ETF-rahastoa hallinnoivan sijoitusyhtiön omien analyytikoiden pitävän huolen oikeaoppisten ja hyvän tuottopotentiaalin omaavien kohteiden valikoinnista rahastoon.

 

Mitkä ovat parhaat ETF:t aloittelijoille?

Seuraavaksi listaamme muutamia suosittuja ETF-rahastoja, joita analyytikkomme ovat vahvasti suositelleet etenkin aloitteleville ETF sijoittajille. Nämä ETF-rahastot on valikoitu pitäen silmällä etenkin mahdollisimman matalaa kulutasoa, tuottopotentiaalin todistavaa historiallista dataa, riittävän hajautuksen tarjoavaa kohdesektoria tai indeksiä sekä saatavuutta erilaisilta kaupankäyntialustoilta. Mikäli kuitenkin haluat löytää laajemmin tietoa ETF-rahastoista, suosittelemme tämän verkkojulkaisun artikkelin lukemista. Siihen on koottu yksinkertainen tiivistelmä ETF -rahastojen toiminnasta, vertailu niitä tarjoavista helppokäyttöisistä kaupankäyntialustoista sekä luonnolisesti myös suosituksia ETF-rahastoista, jotka tarjoavat hyvää tuottopotentiaalia.

 

ITOT – iShares Core S&P Total U.S. Stock Market

Siinä missä suosittu osakeindeksi S&P 500 sijoittaa ainoastaan 500 suurimpaan Yhdysvalloissa pörssilistattuun yhtiöön, on myös pienempiin yhtiöihin sijoittamisessa omat hyötynsä, joista mainittavimpana suuri kasvupotentiaali. Tämän lisäksi suuremmalla määrällä yrityksiä kyetään luonnollisesti saamaan myös entistä suurempi hajautus ja matalami riskistaso. Tämän vuoksi iSharesin ITOT pyrkiikin tuomaan sijoittajilleen mahdollisuuden hajauttaa Yhdysvaltain osakemarkkinoille kokonaisuudessaan. Tähän ETF-rahastoon kuuluu yli 3000 erilaista osaketta, jotka pyrkivät edustamaan noin 90% Yhdysvalloissa listatuista yhtiöistä. Näin saat laajan hajautuksen läpi erilaisten sektoreiden ja kaikkialle ympäri Yhdysvaltoja.

VB – Vanguard Small Cap ETF

Mikäli uskot vahvasti pienempien yritysten potentiaalin, tai et jostakin syystä halua kiinnittää varojasi pörssimaailman jättiläisiin, tarjoaa Vanguard Small Cap ETF siihen erinomaisen ratkaisun. Sen avulla kykenet sijoittamaan yli 1400 eri yhtiöön, joiden mediaaniarvo on alle 4 miljardia dollaria. Pidäthän kuitenkin mielessä, että tähän ETF:ään sisältyy myös suurena osana erilaiset pienet finanssialan yritykset kuten paikallispankit.

DVY – iShares Select Dividend

Esiteltyämme laajaa hajautusta tarjoavan ja pieniin yhtiöihin sijoittavat ETF-rahastot, koemme liki velvollisuudeksemme esitellä myös helppoa osinkotuottoa tarjoavan ETF-rahaston. IShares DVY tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden sijoittajalle kuin sijoittajalle hajauttaa varallisuuttaan osakearistokraatteihin, jotka tarjoavat tasaista osinkotuottoa pitkälti muusta pörssistä riippumatta. Halusitpa sitten tasaista kassavirtaa salkkuusi, tai vaikkapa puskuria pörssiromahduksen varalta, tarjoaa tämä ETF helppoa osinkotuottoa kenelle tahansa.