Kesälajien mielenkiintoisempia suomalaisurheilijoita vedonlyönnissä

Talvea ei olla vielä selätetty Suomessa, mutta kovin pitkään siihen ei enää kulu. Talvi onkin ollut niin kylmä ja luminen Suomessa, ettei mediassa ole nähty hetkeen edes ilmastonlämpenemisestä kertovia uutisia. Samalla kun talvilajit alkavat laji kerrallaan siirtymään lomien kautta seuraavan kauden harjoitteluun, kesälajit tekevät jälleen tuloaan ihmisten huulille. Suomalaisittain tilanne on jännittävä esimerkiksi yleisurheiluun liittyvän vedonlyönnin kannalta, onhan nuoremmasta polvesta tullut ehkä jopa hieman yllättäen haastajia maailman huippu-urheilijoita vastaan.

Keihään heitto

Suomalaisten kuninkuuslajeja urheilussa ovat jääkiekko, formulat, ralli ja keihäänheitto. Näissä me suomalaiset olemme tottuneet menestymään vuosikymmenestä toiseen. On selvää, ettei Suomella ole ollut Tero Pitkämäen siirryttyä eläkkeelle keihään heitossa, eikä koko yleisurheilussa, niin nimekästä urheilijaa. Antti Ruuskanen on toi viime vuosikymmenellä Suomeen arvokkaita mitaleja arvokisoista, mutta hän on ollut loukkaantuneena nyt jo parin vuoden ajan enemmän tai vähemmän. Myös nuoremman polven Oliver Helander on kärsinyt loukkaantumisista viime vuosina, eikä ole vielä päässyt saamaan koko potentiaaliaan siirtymään kenttätuloksiin. Naisten keihään heitossa olemme olleet jo pidempään kaukana mitalisijoista.

Naisten aidat

Kukapa olisi uskonut vielä 10 vuotta sitten, että naisten lyhyet aidat voisivat 2020-luvulla tuoda Suomeen mitalin esimerkiksi Euroopan mestaruuskisoista? Tästä ei todellisuudessa olla kaukana enää, varsinkin viestijoukkueeksi on laittaa erittäin varteen otettava nippu juoksijoita. Annimari Korte, Lotta Harala, Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske ovat kaikki paukutelleet kovia aikoja 100-metrin aidoissa. Näistä viimeiseksi mainittu on tosin kertonut ongelmista harjoittelussaan viime aikoina. Joka tapauksessa tämän lajin nouseminen näin valovoimaiseksi on hatun noston paikka sekä urheilijoille että heidän valmentajilleen.

Pituushyppy

Tommi Evilän jälkeen ei suomalaiset ole päässeet tuulettamaan enää pituushypyssä samaan malliin. Nyt kuitenkin nuori Kristian Pulli on osoittanut aineksia aina maailman huipulle saakka. Vasta Pulli hyppäsi 8 metriä 24 senttiä, jolla otettaisiin mitali monesta arvokisasta. On jopa hieman yllättävää, että Suomesta tulee maailman huippuja tällaisissa lajeissa, joissa ei olla totuttu vuosikymmenestä toiseen menestymään. On selvää, että kun jossain lajissa tulee menestystä, sen saavuttamiseksi saatu tietotaito siirtyy myös tuleville polville. Mutta jos menestystä jossain lajissa ei ole Suomessa tullut vähän aikaan, kotimainen tietotaito jää auttamatta jälkeen maailman huippumaista.

Urheilijoiden apurahat ovat vähäisiä

Suomalaiset huippu-urheilijat saavat vähän erilaisia apurahoja harjoittelua ja kisamatkoja varten. Voidaankin pohtia, voidaanko menestystä odottaa, jos toiminta on budjettien suhteen amatöörimäistä. Ehkäpä vedonlyönnistä valtion konttoriin tulevia rahoja voitaisiin suunnatta enemmän kansan mielialaa nostavien urheilijoiden tukemiseksi.

Moni huippu-urheilijakin opiskelee harjoittelun ohessa. On selvää, että harjoittelu kärsii, jos urheilija joutuu palautumisen sijasta vääntämään esseitä kotoaan tai istumaan koulun penkillä. Toisaalta jostainhan se pitää urheilijankin tuloja saada. Urheilijoillekin tietoa koulutusvaihtoehdoista on tarjolla taitaja2014.fi kotisivuilla.

Monestihan opiskelua voi sovittaa opiskelijan töiden tai harrastusten suhteen melko joustavastikin. Urheilijat voivat siten opiskella esimerkiksi harjoitusten välissä ja jaksottaa harjoituksiaan myös tenttien suhteen. On loppukädessä melko vaikea sanoa, minkä verran opiskeluista on haittaa huippu-urheilijoille. Stressin on joka tapauksessa tutkitusti todettu hidastavan lihasten kehittymistä ja opiskellessa stressiä on usein esimerkiksi tentteihin valmistautuessa.


Vedonlyöjän vinkit kesään 2021

Kesä on jo aivan ovella ja kesälajien tuloksia päästäänkin pian veikkaamaan. Yllä on kerrottu mielenkiintoisia yleisurheilulajeja vedonlyöntiin, mutta näiden lisäksi on olemassa suomalaisittain myös muita kiinnostavia lajeja. Jalkapallokausi pääsee pian starttamaan, samoin kuin formulakausi. Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas taistelevat jälleen autoratakilpailujen kuninkuusluokassa. Vinkkejä vedonlyöntiin ja pelaamiseen nettikasinoilla voi lukea proagriapohjois-karjala.fi kotisivuilla.