Mitä jos Suomi voittaisi jalkapallon EM-kilpailut?

Vielä muutama vuosi sitten puhuttiin ja epäiltiin, ettei Suomi tulisi ikinä nousemaan sellaiselle jalkapallotasolle, että Suomen maajoukkue pääsisi mihinkään todelliseen jalkapallon arvoturnaukseen. Kuinkas sitten kävikään, joukkue, jossa ei liikoja supertähtiä ole, meni ja ylsi siihen, mihin yksikään suomalainen jalkapallon maajoukkue ei ole yltänyt, eli EM-lopputurnaukseen. Unohdetaan nyt se tosiasia, että tänä vuonna tälle tasolle on päässyt enemmän joukkueita kuin koskaan aiemmin, sillä se ei vähättele yhtään Suomen maajoukkueen eli Huuhkajien tavoitetta, ja ehkä otsikko on yliampuva, mutta ainahan saa unelmoida.

Suomen todelliset mahdollisuudet

Suomen maajoukkueelle liikoja lupailla, mutta eihän se vaadi kuin Kreikan tyyppistä onnistunutta puolustamista ja paria nopeata vastahyökkäystä, joista esimerkiksi Suomen maalitykki Teemu Pukki tai Joel Pohjanpalo voivat iskeä sen ainokaisen, joka riittää voittoon. Alkusarjassa pelataan kuitenkin vain kolme ottelua, yksi per vastustaja ja vaikka yksikään peleistä ei varsinaisesti ole kotikentällä, eivät Kööpenhamina tai Pietari ole kaukana, mutta kun vastaan asettuvat Tanska, Belgia ja Venäjä – vaaditaan Huuhkajilta venymistä jo pisteisiin, mutta aivan mahdotonta ei jatkopaikkakaan ole. Jos nyt olet sitten miettinyt mahdollista rahan sijoittamista kesän otteluihin, kannattaa kenties tutkia mistä saisit parhaat  tarjoukset veikkausfaneille, jotka saattavat auttaa voittojen ja osumien metsästämisessä.

Jalkapallo koostuu kuitenkin kahdesta tärkeästä osasta, eli puolustuspelaamisesta ja hyökkäämisestä. Näiden lisäksi pelissä on selkeä keskikentänhallinta osio ja erilaiset taktiikat ottavat pelikentän erilailla hallintaansa. Joukkueiden asettumista kentälle kuvataan lukusarjoin 4-4-2 tai 3-4-3 missä ajatuksena on että ensimmäinen luku kertoo puolustajien määrän, toinen keskikentän ja viimeinen hyökkääjien määrän. Puolustava joukkue voisi olla esimerkiksi 4-5-1 muodostelmalla pelaava ja tämä taktiikka muodastaa ison merkityksen koko pelistä – yksittäinen pelaaja ei vielä ratkaise välttämättä ottelua, vaan se, miten joukkue ja sen valmentaja onnistuvat valitussa taktiikassaan.

Kuka on suosikki?

Jos Liverpool nostaa Englannin valioliigapokaalin vuosien odottelun jälkeen, niin samaa ei oikeastaan kukaan odota Englannin maajoukkueelta, eikä se ole iso ihme. Monien englantilaisten huippujoukkueiden menestys tulee ulkomaalaispelaajien esitysten kautta – joukkueet ovat koottu ympäri maailmaa ja monet Englannin valioliigan joukkueista on koottu suurimmaksi osaksi saarivaltion ulkopuolelta ja on välillä ollut kokoonpanoja kentällä, jossa on ollut kenties 1-2 englantilaista pelaajaa.

Suosikkina mestaruutta metsästämään on lähtemässä Ranska, Les Bleus voi saada jaloilleen sellaisen joukkueen, jolla on menestysnälkää ja ennen kaikkea sekä yksilötaitoa, että nöyryyttä pelata joukkueelle, saadaanko nähdä Antoisen Griezmann nostamassa EM-pokaalia? Suomen alkuotteluiden vastustaja Belgia on yksi suosikkijoukkue ja joukkueella on tulivoimaa, se mätti mm. Venäjää vastaan karsinnoissa kolme maalia. Jos katsoo joukkueita lohkokohtaisesti niin LOhko A:n Italia, Suomen B-lohkon Belgia, C-Lohkon Hollanti, D-lohkon Englanti ja Kroatia, E-lohkon Espanja ja kovaakin kovemman lohko F:n Ranska, Saksa ja Portugali todennäköisesti sisältävät voittajan. Kuoleman lohko F tulee olemaan alusta asti täynnä isoja otteluita, sen takaavat kolme Euroopan eittämättä huippumaata yhdessä lohkossa.

Suomi ja tilastot

Jalkapallon seuraajat tykkäävät kaikenlaisista tilastoista, aivan kuten kaikkien lajien todelliset fanit ja seuraajat. Mitä kovempi fani, sitä tarkemmin ovat kaikki tilastofaktat tiedossa. Katsotaan nyt tarkemmin Suomea ja Belgian, Tanskan ja Venäjän joukkueen tilastoja.

Suomi teki karsintojen kymmenessä ottelussa 16 maalia ja päästi 10 maalia eli päätyi +6 lukemaan voittane kuusi ottelua ja häviten neljä, eikä pelannut yhtään tasapeliä. Belgia sen sijaan teki 40 maalia ja päästi kolme maalia!! Belgia ei siis hävinnyt otteluakaan ja voitti esimerkiksi molemmat Venäjä ja Skotlanti ottelunsa. Venäjä sen sijaan teki 33 maalia ja päästi kahdeksan, häviten vain Belgialle. Suomen kolmas vastustaja Tanska selvisi jatkoon D lohkosta, jossa se pelasi vain kahdeksan peliä tehden niissä 23 maalia ja päästäen 6 maalia. Se ei hävinnyt yhtäkään peliä mutta pelasi neljä tasapeliä. Näitä tilastoja katsoen Suomen tavoitteet lienevät minimissään selvät: tasapeli Tanskasta ja Venäjästä ja tappio Belgialle.

Suomi kohtasi Venäjän viimeksi kesällä 2009 MM-karsintaottelussa Helsingin Olympiastadionilla ja yli 37 000 yleisö näki Venäjän 0-3 voiton. Venäjä oli voittanut myös 2008 samaisen karsinnan toisen osaottelun Moskovassa 3-0. Näitä edeltävä Venäjä ottelu oli1 1995 EM-karsinta Venäjän voittaessa Suomen 3-1 Moskovassa ja sitä ennen elokuussa saman vuonna Venäjä oli voittanut Suomen Helsingissä 6-0. Nopeasti katsottuna siis 25 vuoteen ei Suomi ole saanut tehtyä kuin yhden maalin Venäjän verkkoon, mutta sekin riittäisi Pietarissa Suomelle, jos se jäisi ottelun ainokaiseksi.

Matka kesän otteluihin

Jos karsintojen viimeinen ottelu meni Kreikalle niin ennen näitä kolmea ottelua on Suomella vielä pari harjoitusottelua, joista pitäisi saada hyvä fiilis kohti näitä historiallisia EM-pelejä. Jokainen Huuhkajien pelaaja on kuitenkin ammatikseen jalkapalloa pelaava, joten tuskin yksikään itse esiintymistä jännittää, mutta jokaisella saattaa olla tavallisesta sarjaottelusta eroavat ajatukset ja mietteet peliin lähdettäessä ja voi vain toivoa että Suomen maajoukkueen valmentaja Markku Kanerva saa jostain kerättyä kaiken tietämyksen ja tunteen, millä suomalaiset saadaan pelaamaan elämänsä parasta peliä juuri näihin otteluhin ja saadaan aikaan samanlainen ihme kuin mitä Islanti ja Kreikka ovat omina parhaimpina hetkinään päässeet esittämään koko jalkapalloilevalla maailmalle.