Pukkiparty on vienyt suomalaista futista eteenpäin

Kuva by Norwich City FC

Vaikka kuinka asiaa miettisi, on Teemu Pukin tekemät maalit valioliigassa jo nyt auttaneet suomalaista jalkapalloa eteenpäin. Suomalaisia on pelannut totta kai Valioliigassa jo ennen Pukkia, mutta nyt ensimmäistä kertaa, suomalainen pelaaja on kuuma maalintekijä, ja maalintekijöitä aina katsotaan enemmän kuin muita. On totta, että Jääskeläinen pelasi paljon ja hyvin maalivahtina ja Hyypiä oli Liverpoolin puolustuksen lukko tai että Litmanen käväisi valioliigassa, mutta nyt siellä on oikea Pukkiparty, eli ilmiömäiseen vireeseen sopivassa joukkueessa kehittynyt Teemu Pukki.

Norwichin kausi

Norwich ei joukkueena ole kuitenkin kovinkaan luotettava noin rahapelaamista ajatellen. Joukkue pelasi todella hyvin ja jopa voitti Manchester Cityn, mutta sitä ennen ja sen jälkeen joukkue on haparoinut kaikilla kentän osilla ja voi hyvinkin olla, että hyvin jossain peleissä toimiva hyökkäys ei jaksa kannatella muuten heikosti pelaavaa joukkuetta. Tai siis kyllähän Norwich pelaa ajoittain hyvinkin, mutta sen puolustuspelaaminen on liian usein ollut aivan liian ailahtelevaa. Jos joukkuetta mielii omalle casino listalleen tai pelattavaksi kohteeksi, täytyy joukkueen saada puolustuspään pelaajat pois sairaslistalta ja takaisin ykköskokoonpanoon.

Edellisessäkin ottelussa Norwich sai kyllä rakennettua parikin maalintekopaikkaa mutta Burleyn puhkoi pari kertaa vieraidensa puolustuksen ja vaikka se lopussa sitten luovuttikin näennäisen hallinnan Norwichille, ei sillä oikeasti ollut vaikeuksia varmistaa omaa 2-0 kotivoittoaan. Norwich on joukkue, joka pelaa ja pärjää ensisijaisesti kotikentällä, sen vieraspelaaminen tullee olemaan tällä kaudella tilastollisesti karmeaa seurattavaa.

Vinkkejä pelaamiseen

Tätä kaikkea miettiessä Norwich on hyvä kohde kotijoukkueena, mutta vierasjoukkueena sitä ei pidä pelata, ennen kuin koko ykkösjoukkue on jaloilla ja kunnossa. Kotonaan Norwich pelaa aivan erilaisella taktiikalla kuin vieraissa, eikä sen nykyjoukkue pärjää tällä kyseisellä taktiikalla kakkosjoukkueella vieraissa – sen verran poissaoloja joukkueella on.

Kaiken kaikkiaan Norwichin miehistöstä on yhdeksän pelaaja ulkona, joista Imm Klose ei pelaa tällä kaudella, Christoph Zimmermann ei palaa ennen tammikuuta, Onel Hernandez voi kentues palata joulukuussa, Tom Trybull pelannee jo lokakuussa, Maximillian Aarons nilkkansa kanssa voi myös olla jo lokakuussa pelikuntoinen, Mario Vrancic palannee treeneihin vähitellen syyskuyn aikana ja Ralf Fahrmann palannee myös kentille vielä syyskuun aikana. Sen sijaan Tim Krul ja alexander Tettey ovat tilanssa ”ei tietoa vamman laajuudesta”.

Onhan Valioliigassa pari muutakin joukkuetta, joilla on melkein kentällinen pelaajia sivussa: Bournemouth, Brighton, Chelsea sekä Manchester United.

Esimerkiksi Manchester United, jolla silläkin on liuta sairastuvalla olevia pelaajia, ei ole pystynyt Ole Gunnar Solskjaerin vetämänä esittämään mitään. Ole Gunnarin tuoli alkaa jo tutista ja ero kärkeen on jo kymmenen pistettä ja kausi on vasta aluillaan, tällä hetkellä vetosuositut on ainakin tulevat pari viikkoa vielä Manchester Unitedia vastaan pelaaminen.

Sen sijaan pelaamissuositus annetaan tällä hetkellä Liverpoolille, vaikka joukkue hävisikin Mestereiden liigaottelussa Napolille, kotimaan sarjassa joukkue sen sijaan kruisailee voitosta voittoon.

Kuinka hyvä Pukki on?

Iltalehden Pete Käenmäki teki Pukille maaliodottama-analyysin ja vertasi pelaajaa viiden muun sarjan parhaisiin pelaajiin. Englannin lisäksi vertailussa olivat siis Espanjan La Liga, Italian Serie A, Saksan Bundesliga ja Ranskan pääsarja. Maaliodottama eli XG mittaa laukaukseen päättyneen maalintekopaikan laskennallista tarkkuutta eli laskentakaavoilla saada tilastollinen arvo pelaajan hyökkäyspään laadusta ja tämän kauden laskelmissa Teemu Pukki on Englannin valioliigan viidentenä, edellään vain kolme Manchester Cityn pelaajaa ja Chelsean Tammy Abraham, jopa Liverpoolin Mo Salah ja Rovert Firmino ovat Teemun takana. Eli jos Teemu Pukki on poissa kokoonpanosta, vähentää se huomattavasti Norwichin todennäköisyyksiä voittoon asti.