Liiga alkoi niin kuin odotettiin

20170214 Helsinki. Perhe tiputtamassa kiekkoa aloituksessa ja katsomassa peliä jääkiekon liigan ottelussa HIFK vs. Ilves.Kuvaaja Vesa koivunen

Talven Liigapelit saatiin käyntiin ja nyt voidaan katsoa ensimmäisten kierrosten antia rauhassa. Se, että kärjessä keikkuvat Tappara ja Kärpät ei liene kenellekään yllätys, mutta Tapparan maalimäärä (14) on jo melkoinen, siinäkin iso kiitos hyvin sujuneille ylivoimatilanteille, joista on tehty maaleja 37,50% tarkkuudella ensimmäisten kolmen ottelun aikana. Toisessa päässä Ilveksen alkukausi on ollut odotuksiin nähden heikko, kolme ottelua, kolme tappiota ja omassa päässä on punalamppu palanut jo 13 kertaa – se on KooKoon kanssa eniten maaleja päästänyt joukkue. Myös viime kauden mestarin eli HPK:n, joka tänä vuonna siis juhlii 90-vuotissynttäreitään, sai odottaa avausvoittoaan kolmanteen otteluun, jota se ehti johtaa jo 3-0, mutta lopulta pääsi SaiPan lähes rinnalle – kolme ottelua, kaikki yhden maalin marginaalilla.

Miten jatkossa

Jatkuuko Ilveksen taapertaminen, ottavatko Kärpät ja Tappara pesäeroa muihin, entä HIFK? Kaikkia tulevia otteluita voi seurata erilaisten suoratoistopalveluiden kautta ja väliajoilla voi aina käväistä NetBet nettikasino pelikoneiden äärellä hakemassa lisäjännitystä.

Maalipörssin kärkipaikkaa pitää kolmen ottelun jälkeen jälleen hyvässä pelivireessä pelaava Juhamatti Aaltonen, joka nyt Pelicansin vahvuudessa näyttää kenties saaneen iloisuutta takaisin peliin ja sitä kautta myös onnistumisia – joita on siis nyt kolme plakkarissa.

Maalivahtipuolella käy jo kohta melkein sääliksi SaiPan Niclas Westerholmia, joka on joutunut kolmessa ensimmäisessä pelissään jo päästämään yhdeksän maalia mutta on samalla torunut 52 kertaa ja Ilveksen Ville Kolppasenkaan edessä ei puolustuspelin ole parasta mahdollista ollut jo Kolppaselle on jo kolmessa avausottelussa tullut peräti 74 torjuntaa -ja molempien vahtien torjuntaprosentti on selkeästi alle 87%. Eniten alkukaudesta on joutunut eurojensa eteen torjumaan kuitenkin Lukon Oskari Setänen, joka on ehtinyt 89 laukauksen tielle ja torjuntaprosenttikin on komean 94,68%!

Karri Kiven valmentama Ilves ei ole pystynyt lunastamaan yhtään niitä odotuksia, mitä joukkueeseen ladattiin ennen kauden alkua, missä syy, sitä voidaan ihmetellä yhdessä, mutta tosiasiassa joukkue on sarjan viimeisenä.

Red Bull vahvasti mukana kaudella

Viime kausi toi Liigaan vahvasti mukaan myös Red Bullin sponsorirahoineen. Red Bullin Läpimurto-idea, on seurata alle 20-vuotiaiden tulevien tähtien edesottamuksia liigassa.

Red Bull Läpimurto-kypärää kantaa jokaisen joukkueen paras U20-pistemies ja näitä huippupelaajia nostetaan vielä erikseen esille RB:n dokumenttisarjan avulla. Viime kaudella oman näkyvyytensä Läpimurron kautta saivat mm. TPS:ssä pelannut Kaapo Kakko ja Kärppien Rasmus Kupari. Kakko pelasi virallisen New Your Rangers debyyttiottelun harjoitusottelussa New Jersey Deveilsiä vastaan saalistaen yhden syöttöpisteen. Kaapon seurana Rangersissa pelaa tällä kaudella puolustaja Sami Vatanen. Rasmuksella sen sijaan on sopimus Los Angeles Kingsin kanssa mutta pelipaikkana lienee AHL:n Ontario Reign. Kupari pelasi juuri LA:n Rookiecampillä ja kertoi haastattelussa, ettei NHL:n kapeammassa kaukalossa todellakaan ole aikaa kiekon kanssa kuten Euroopassa. Kupari ei onnistunut kolmessa harjoitusottelussa tekemään pisteitä, mutta valmentaja Peters listasi Kuparin toiseksi parhaaksi tulokkaaksi heti Turcitten jälkeen, joten Rasmuksella on vielä mahdollisuudet päästä aloittamaan suoraan NHL:ssä. Esimerkiksi peliraporteissa online Ducksia vastaan, Kupari piti hyvin kiekkoa ja oli joukkueensa parhaita.

Euroliiga

Mitä tekee joukkueiden pelaaminen europelejä koko joukkueelle ja joukkueen faneille? Tämä kysymys tuli mieleen, kun nähtiin puoli tyhjä Raksilan halli Kärppien kotiottelussa, eikö katsojia jaksa kiinnostaa tavallinen runkosarjapeli, kun tarjolla ovat myös europelit? Yritetäänkö liian monen pelin avulla saada faneilta liikaa rahaa, mikä johtaa siihen, että vaikka kokonaiskatsojaluvut saataisiin kenties loppukaudesta viime kauden tasolle, perus runkosarja ei enää kiinnosta?

Mielenkiintoisen tilanteesta tekee myös se, että kauden heikosti aloittanut Ilves on kuitenkin kerännyt kotiotteluihinsa eniten katsojia alkukauden peleissä, kylläkin tilasto on vasta kolmelta ottelulta eli kahdelta kotiottelulta ja HIFK:n ja TPS:n kotiottelut vievät voiton Ilveksenkin keskiarvosta, joka on nyt kahdesta kotiottelusta 5748 katsojaa, joka on 1100 katsojaa enemmän kuin Tapparan ja 1500 enemmän kuin Kärppien kotipelien keskiarvo. Viime kaudella Ilves pääsi reiluun 5000 katsojaa koko kauden kotiotteluissa, joten katsojamäärä on hyvä lisäys, mutta joukkueen pitää nopeasti saada peli kuntoon ja puolustustoimimaan tai katsojamäärät eivät jää tälle tasolle.