Suomalaiset ja CS:GO maailma

E-urheilusta tuli nopeasti massojen laji. Ainakin mitä tulee lajin seuraamiseen, sillä tämän kevään ja kesän aikana CS:GO kamppailuja on näytetty ennätyksellisen paljon televisiossa. Osittain koska muuta ei ollut, ja osittain koska parikin täysin suomalaista joukkuetta kamppailee aivan maailman huipulla. Jo useamman vuoden huipulla on kamppaillut ENCE ja tänä vuonna sinne nousi HAVU. Näiden lisäksi suomalaisia ammattilaisia pelaa useassakin CS:GO ammattilaistiimissä kuten cOntact, OG ja GODSENT. Joukkueet palasivat pieneltä tauolta, ja taas mennään täydellä höyryllä. Varsinkin suomalaisvahvisteinen OG sekä HAVU ovat jo kamppailujen tiimellyksessä.

Parhaat pikakasinot tarjoavat väliaika tekemistä kun odottelet edellisen kamppailun loputtua seuraavan alkamista. CS:GO otteluiden seuraaminen on helppoa joko joukkueiden omien Twitch kanavien kautta tai sitten suoraan HLTV:n otteluseurannasta, joka tarjoaa aina useamman suoratoistolinkin jokaiseen otteluun, joka on tarpeeksi korkealla tasolla ollakseen vaikutuksellinen maailman ranking-listoille.

E-urheilu tiimien organisaatiot

Suomalaiset tiimit kuten ENCE, HAVU ja KOVA ovat suomalaisittan kovia joukkueita ja niissä treenataan kovaa. Mutta joukkueiden taustaorganisaatiot ovat vielä todella pieniä verrattuna maailman kärkiorganisaatioiden kokoon ja resursseihin. Maailmalla puhutaan miljoonaluokan organisaatioista, ja Suomessa paljon pienemmistä. E-urheilussa ollaan jo näkemässä sama kehitys kuin kaikissa muissakin isoissa ja kiinnostavissa urheilulajeissa, isot kasvavat ja pienet kasvattavat. Eli jalkapallossakin suomalaisseura voi kasvattaa hyvän pelaajan, mutta noustessaan ammattilaiseksi ja hyväksi sellaiseksi, useimmiten tulee kansainvälisen tason suurseura euronipun kanssa ja ostaa pelaajan omaan joukkueeseensa – samoin on käymässä myös e-urheilussa, missä jo nyt puhutaan miljoonaluokan siirtosummista.

Esimerkiksi ENCE on ollut aivan kolkuttelemassa HLTV maailmana CS:GO listauksen kärkipaikkoja, mutta ei ole kuitenkaan yltänyt aivan ykköseksi. Viime vuonna joukkue teki vielä joukkueen sisäisiä muutoksia, jotka pudottivat joukkueen kamppailemaan 10-25 sijojen välille, ja yhä vieläkin ENCE hakee omaa parasta osaamistaan.

E-urheilu joukkueet ovat CS:GO pelissä viiden pelaajan tiivis tiimi, jonka pitää oppia pelaamaan yhdessä ja tekemään joukkueelle soveltuvia päätöksiä nopeassa aikataulussa. Tämä vie jokaiselta joukkueelta aikaa, ja vain harvoin uusi tiimi toimii heti optimaalisesti. Esimerkiksi nyt syksyllä HAVU palasi kansainvälisiin peleihin menetettyään yhden pelaajan VALORANT peliin. HAVU sai uudeksi pelaajakseen ENCE:n entisen pelaajan ja nykyisen ”kakkostiimin” pelaajan Sami ”xseveN” Laasasen. 26-vuotiaalle Laasaselle siirtyminen HAVU:n joukkueeseen saattaa olla uran kannalta pelastus, sillä ENCE laskee tulevaisuudessa enemmän 19-vuotiaan Elias ”Jamppi” Olkkosen harteille. Jamppi ei kuitenkaan saa osallistua kaikkiin turnauksiin, joten HAVU ja ENCE solmivat sopimuksen, että xseveN saa osallistua ENCE tiimin niihin turnauksiin, joihin Jampilla ei vielä ole pääsyä.

Miljardiluokan liiketoiminta

E-urheilu ylitti laskennallisesti miljardiluokan rajan ja kasvaa kuukausi kuukaudelta, vaikkei areenaturnauksia tällä hetkellä olekaan. Laji soveltuu aivan loistavat suoratoiston välityksellä katsottavaksi ja eri pelien katsojamäärät vain kasvavat. Eikä vain CS:GO, mutta myös muut e-urheilulajit.

Miten esimerkiksi tulee tänä vuonna käymään Dota2 The International finaalissa? Suomalaiset ovat aiempina vuosina tuoneet mukaan miljoonia palkintorahoina ja tänäkin vuonna se on mahdollista.

Tällä hetkellä tämän vuoden palkintopotti on kasvanut reiluun 34 miljoonaan dollariin ja voittajakoukkueella on jaossa nyt 15,6 miljoonaa dollaria! Tällä hetkellä Valve on ilmoittanut, että tuleva The International siirretään vuoden 2021 puolelle. Tämän Valve kerto jo huhtikuussa. Palkintopotti kerttyy Valven Battle Pass myyynneistä, joista 25% siirtyy The International finaaliin. Suomalaisia Dota2 pelaaminen kiinnostaa varmasti siksi, että suomalaiset ovat keränneet aikamoiset palkintorahat peliä pelaten ja Jesse ”JerAx” Vainikka siirtyi jo eläkkeellekin miljonäärinä! Dota2 aivan kuten CS:GO pelataan viiden pelaajan joukkueissa. Myös HAVU kertoi nyt elokuussa laajentavansa omat joukkueensa kattamaan myös Dota2 pelin.