CS:GO pelaamisesta

Nyt kun pelattavaa ei liiemmin ole, on lienee aika katsoa tarkemmin tätä meilläkin enemmän esille noussutta e-Urheilu peliä ja sen taustoja, kyseessä on kuitenkin jo noin kahdeksan vuotias tietokonepeli, jonka pelaaminen on keskittynyt Eurooppaan ja USA:n. Kyllä peliä pelataan Aasiassakin, mutta siellä on muita paljon CS:GO peliä suositumpia pelejä johtuen varmasti pelaajien omasta kulttuuritaustasta.

Parhaat nettikasinot eivät vielä tarjota varsinaisesti mitään CS:GO liittyvää, mutta niillä voi olla kylläkin tarjolla suora vedonlyöntimahdollisuus CS:GO turnauksiin ja otteluihin, aivan kuten myös Dota 2, League of Legends, Rocket League, Starcraft II, ja erilaisiin iRacing peleihin – valikoima kasvaa kuukausi kuukaudelta ja pelien sisälle on tullut vähitellen myös uusia pelikohteita, eli enää ei tarvitse pelata vain voittajaa.

Counter-Strike: Global Offensive on amerikkalaisen Valve Corporationin peli, joka todellakin julkaistiin jo elokuussa 2012. Peliä voi pelata niin Windows, Mac kuin Linux ympäristöissä sekä Playstationilla että XBoxilla.

Itse pelaaminen

CS:GO on peli, missä kaksi viisi jäsenistä joukkuetta pelaa toisiaan vastaan. Vastassa on poliisin erikoisjoukot viidellä jäsenellä ja terroristit omalla viiden jäsenen joukkueella. Terroristien tavoite on räjäyttää pommi tarkoitan määritellyllä alueella tai eliminoida kaikki poliisit – poliisien tehtävä on vastaavasti estää terroristejä tässä aikeessa. Jokainen CS:GO ottelu kestää vähinään yhden erän, tai kaksi voitettua erää tai isoissa turnauksissa finaali voidaan pelata paras viidestä erästä. Jokaiseen erään kuuluu 30 kierrosta eli taistelua, ja erän voittaa se joka saavuttaa ensin 16 kierrosvoittoa ja puoliaika on kun on pelattu 15 kierrosta. Alun puolet arvotaa ja puolivälissä vaihdetaan puolia. Yksi kierros on rajattu 1 minuuttiin ja 45 sekuntiin, sen verran terroristeilla on aikaa pommin asettamiseen ja räjäyttämiseen.

Jos peli on tasan tilanteessa 15-15 pelataan jatkoaika, missä tarvitaan neljä kierrosvoittoa.

Vaikka CS:GO periaatteessa on yksinkertainen ammuntapeli, ratkaisee pelissä pärjäämisen joukkueen yhteispeli, nopeat refleksit ja pelialueiden eli karttojen osaaminen. Toiset joukkueet ovat harjoitelleet toiset kartat paremmin kuin toiset tai luoneet toimivan taktiikan, joka on voitollinen. Suurin osa joukkueiden ajasta meneekin eri karttojen taktiikoiden luomiseen ja joukkuepelin rakentamiseen. Parhaat joukkueet ovatkin yleensä olleet pitkään yhdessä, ja siksi esimerkiksi suomalainen ENCE koki pudotuksen aivan ranking kärjestä hajottamalla oman joukkueensa toimivuuden antamalla yhdelle jäsenelle potkut.

Nämä potkut koki CS:GO piireissä maailmanlaajuisesti tunnettu Aleksi Virolainen eli AleksiB, joka pelaa nyt Team OG:ssa ja on nostamassa vasta joulukuussa kasattua multikansallista joukkuetta aivan maailman huipulle, ja mekin olemme saaneet hyvän osamme joukkueen voitoista.

Pelin sisällä ratkaisee raha

Ei mikään peli ole niin helppoa kuin miltä se aluksi näyttää, varsinkaan kun puhutaan kuitenkin ammattilaispelistä, jossa yhdestä turnauksesta voi ansaita joukkueelleen satoja tuhansia euroja tai jopa miljoonan.

CS:GO pelissä isoa osaa pelistä määrittelee joukkueilla olevan rahan määrä. Suorittamalla pelin tehtäviä, eliminoimalla vihollisia ja voittamalla kierroksia, joukkue ansaitsee pelin sisäistä rahaa, jolla sitten ostetaan seuraavien kierrosten aseet ja tarvikkeet aina kierrokset alussa. Jos toisella joukkueella on ”draivi” päällä, niin rahatilanne voi melkein suoraan ratkaista pelin loppuosan.

CS:GO ottelu alkaa aina yhteisellä pistoolikierroksella ja joukkueilla on käytössään vain 800 dollaria. Se kumpi voittaa pistoolikierroksen saa kunnon alun ottelulleen ja rahaedun. Rahaa käytetään siis aseisiin, joita pelissä on melkoinen valikoima sekä erilaisiin tarvikkeisiin, joita käytetään kierroksen aikana: savukranaatit, valokranaatit, HE-kranaatit ja palokranaatit. Pelaajien pitää maksaa myös luotiliiveistä, kypärästä sekä pomminpurkipakkauksesta (poliisit).

Pelialueista

CS:GOn pelialueet eli kartat vaihtelevat, tällä hetkellä ammattilaisturnauksissa on käytössä seitsemän kartan mahdollisuudet, joista molemmat joukkueet tekevät omat valintansa: Inferno, Train, Mirage, Nuke, Overpass, Dust II sekä Vertigo.
Näiden lisäksi saatavilla olisi kartat: Cache, Cobblestone, Canals, Zoo, Abbey ja Biome. Lisäksi ovat ns. hostage rescue eli pankkivankikartat Militia, Agency, Office, Italy ja Assault.

Näistä varsinaisesti seitsemästä ammattilaiskartasta uusin on maaliskuussa 2019 tullut Vertigo, jota edeltävät uudet kartat ovatkin vuodelta 2013(!)

31.3. Valve julkaisi pitkätä aikaa uusia karttoja peruspelaajille, mutta ei vielä varsinaisiin ammattilaispeleihin. UUdet kartat ovat Anubis ja Chlorine ja samalla poistuivat tämän tason kartoista Breach ja Studio.

CS:GO taitotasot

CS:GO:n taustalla pelaajilla on omat taitotasonsa ja aloittelija aloittaa ensimmäistä tasoa eli hopea 1 alemmaltatasolta. Tasoja on yhteensä 18 ja korkein taso on The Global Elite. Alussa pelaajan pitää pelaamalla kerätä kokemuspisteitä päästäkseen edes alokas 2 tasolle, jolta pääsee varsinaiseen taitotasorankingiin ja ns. Competitive matchmaking tasolla, missä siis tarkoituksena on saattaa samantasoisia pelaajia pelaamaan toisiaan vastaan eri pelipalvelimilla. Jo pelkästään pääsy ensimmäiselle tasolle vaatii 10 voittoa, ja pelien määrä on rajattu per päivä.

Ranking järjestelmä ei siis varsinaisesti kerro, kuinka hyvä olet, vaan enemmänkin kauan olet pelannut peliä.

Maailman ranking listan CS:GO pelistä näet HLTV.org sivustolta, jolta pääset lukemaan myös päivän uutiset ja korkeimpien turnausten tulokset ja Twitch linkit itse otteluiden seurantaan. Tätä kirjoitettaessa maailman ranking ykkönen on venäläisjoukkue Natus Vincere eli NaVi, joka pudotti pitkään ykkösenä ollen tanskalainen Team Astraliksen kakkoseksi.

Parhaat täysin suomalaiset joukkueet ovat sijalla 22 ENCE ja 29 HAVU, joista varsinkin HAVU on esittänyt Flashpoint turnauksessa otteita, joiden avulla joukkue on nousessa ainakin sijalle 28, sillä edessä oleva Cloud9 on vain 5 pisteen päässä.