Perparim Hetemaj’n Chievo saattaa saada apua kabineteista

Italian Serie A jatkuu talvitauon jälkeen tänä viikonloppuna. Chievon keskikenttäpelaaja ja Unibetin asiantuntija Perparim Hetemaj pohtii tuoreessa haastattelussa sarjan asetelmia kevätkauden alla.

Serie A:n kärjessä tilanne on aiemmilta vuosilta tuttu. Seitsemän edellistä mestaruutta rohmunnut Juventus pelasi kauden ensimmäisen puoliskon saldolla 17 voittoa ja kaksi tasapeliä. Lähin uhkaaja Napoli on jäänyt kauas. Jos viime vuonna mestaruustaistelu meni edes jokseenkin tiukalle, nyt ”Vanha Rouva” näyttää olevan omilla lukemillaan.

”En näe mitään syytä, miksi Juventus ei voittaisi mestaruutta. Ero toiseen sijaan on yhdeksän pistettä eikä Juven kone ole yskinyt, Hetemaj toteaa ykskantaan.”

”Juventuksella on hyvä draivi päällä, mutta meidän ei auta kuin tehdä heidän pelistään mahdollisimman vaikeaa ja ottaa heiltä tila pois. Tietenkin lähdemme siitä, että meillä on omat mahdollisuutemme heitäkin vastaan.”

”Jos vertaa Juventusta esimerkiksi meidän joukkueeseemme, niin henkilökohtainen taitotaso on todella paljon kovempi ja muutama heidän pelaajansa on aidosti maailmanluokkaa. Juve puolustaa hyvin, ja hyökkäyspäässä on Cristiano Ronaldo, joka pystyy tekemään maalin mistä tahansa ja millä tavalla tahansa. Siinä ne suurimmat erot Juventuksen ja muiden välillä syntyvät, ei se pohjimmiltaan sen erikoisempaa ole.”

Valitus voi palauttaa menetetyt pisteet

Chievon syyskausi oli perin ohdakkeinen ja täynnä turbulenssia. Jo alku oli tahmea, ja päävalmentaja Lorenzo D’Anna sai potkut lokakuussa. Tilalle palkattu Gian Piero Ventura sai asiat entistä pahempaan solmuun. Entinen Italian maajoukkueluotsi valmensi Chievoa vain muutaman viikon, heitti pyyhkeen kehään kolmen tappion jälkeen ja tyrmistytti joukkueen eroamalla ennen kuin oli ehtinyt kunnolla aloittaakaan.

Marraskuussa peräsimeen tulleen Domenico Di Carlon johdolla kurssi on kuitenkin ainakin oiennut, joskaan ei vielä kokonaan kääntynyt. Vuoden lopussa Chievo napsi useita tasapelipisteitä, ja syyskauden päätöskierros toi kauan kaivatun kauden avausvoiton Frosinonesta.

”Jatkamme samalla mentaliteetilla kuin pelasimme viime vuoden lopun Di Carlon alaisuudessa. Ensimmäinen peli Juventuksen vieraana on toki erittäin kova, mutta vuoden lopun hyvä draivi halutaan pitää yllä. Annetaan kaikkemme ja pelataan joukkueen eteen, Hetemaj lupaa.”

Matematiikka on Chievon kannalta julmaa. Koossa on kahdeksan sarjapistettä, viimeisellä säilyjän paikalla olevalla Empolilla pinnoja on tuplamäärä. Chievo saattaa tosin saada hieman vetoapua kabinetista. Kauden alla veronalaisille lätkäistiin kolme miinuspistettä kirjanpitoepäselvyyksien takia, mutta asiasta tehty valitus voi palauttaa menetetyt pisteet. Ratkaisua odotetaan lähiaikoina.

”Sarjatilanne on tietenkin haastava, mutta nykyisen valmentajan alaisuudessa luotto on koko ajan ollut kova ja joukkuehenki on tiivistynyt. Nyt arkeen on löytynyt oikea tekemisen meininki. Ei ole mikään salaisuus, että tästä tulee vaikeaa, mutta pelejäkin on jäljellä paljon. Väitän, että meillä on paremmat säilymismahdollisuudet kuin moni uskookaan, Hetemaj täräyttää Unibetille.”

”Tauoilla ei vaikutusta voimasuhteisiin”

Keskellä kautta pidettävä sarjatauko on kuuma puheenaihe eurooppalaisessa jalkapallossa. Useimmissa talven yli pelattavissa sarjoissa pidetään taukoa vuodenvaihteen tienoilla, mutta kaikkein suurimmissa sarjoissa tilanne vaihtelee.

Yhdessä ääripäässä on Englanti, jossa joulu–tammikuu on kauden kiireisintä aikaa. Espanjassa pidetään talvitauko, mutta se on lyhyehkö, ja Espanjan cup tuo otteluruuhkaa tammikuulle. Pisimpään tauolla ovat Saksan ja Italian sarjat, joissa huilataan noin kuukausi.

Etenkin Englannissa keskitalven otteluruuhkan vaikutus joukkueiden menestymismahdollisuuksiin Euroopassa on kuuma puheenaihe. Hetemaj tietää talvitauolla olevan piristävä vaikutus, mutta hän ei usko sen keikauttavan voimasuhteita Mestarien liigassa ja Eurooppa-liigassa.

”En tiedä, onko pitkästä talvitauosta lopulta etua vai ei. Meidän joukkueellemme se on toki tehnyt hyvää, olemme päässeet harjoittelemaan. Mielestäni on kiva, että kauden keskellä on taukoa, mutta en tiedä, onko siitä lopulta italialaisille mitään konkreettista iloa eurokentillä.”

”Tauko tekee aina hyvää, ennen sitä oli vedetty puoli vuotta kovaa. Tauon alussa oli viikon loma. Siihen kuului toki vähän lenkkiä ja lihashuoltoa, mutta pääosin otin loman lomana. Nyt on ollut todella kiva fiilis tulla takaisin aloittamaan kauden jälkimmäistä puoliskoa.”