Paf.com ottaa käyttöön häviorajoituksen – ensimmäisenä kansainvälisenä pelisivustona

Ahvenanmaalainen peliyhtiö Paf (Ålands Penningautomatförening) ottaa ensimmäisenä kansainvälisillä markkinoilla toimivana peliyhtiönä käyttöön häviörajoituksen. Häviörajoitus tulee koskemaan kaikkia asiakkaita kaikilla Pafin toimialueilla ja tarkoittaa, ettei asiakas voi Pafilla pelatessaan hävitä yli 30 000 euroa yhden vuoden aikana.

Häviörajoituksia on tähän asti otettu käyttöön vain monopoliasemassa olevissa peliyhtiöissä. Ensi syksynä Pafista tulee ensimmäinen kansainvälisillä markkinoilla toimiva peliyhtiö, jossa on voimassa ehdoton häviörajoitus.

Häviörajoitus on vain yksi Pafin monista vastuullista pelaamista tukevista toimenpiteistä, joihin lukeutuu myös asiakkaan riskikäyttäytymisen tunnistaminen ja yhteydenotot asiakkaisiin ongelmapelaamisen ehkäisemiseksi. Yhteydenottojen avulla asiakkaat saavat tietoa omista pelaamistavoistaan ja voivat nähdä oman tilanteensa selvemmin.

Vuoden 2017 aikana Paf lisäsi ennaltaehkäisevien yhteydenottojen määrää edellisvuoteen nähden melkein 500 prosentilla. Paf otti yhteyttä kuluneena vuonna asiakkaisiin noin 9 400 kertaa, kun vastaava luku vuonna 2016 oli 1 900.
– Lähetämme jatkossakin asiakkaillemme kaaviokuvia ja tietoa heidän pelaamistavoistaan ja suosittelemme vapaaehtoisten pelirajoitusten asettamista omaan elämäntilanteeseen sopivasti, Pafin toimitusjohtaja Christer Fahlstedt sanoo.

Toiveissa yleinen häviörajoitus

Paf on yksi monista peliyhtiöistä, joka havittelee pääsyä Ruotsin uudellensäännöstellyille markkinoille, kun ne avataan tammikuussa 2019.
– Ehdotimme uudelleensäännöstelyä koskevassa virallisessa kirjelmässämme yhteisen häviörajoituksen asettamista kaikille Ruotsin markkinoilla toimiville peliyhtiöille. Vaikka ehdotustamme ei pantu täytäntöön, haluamme ottaa seuraavan askeleen ja toivomme, että viranomaiset tekevät samoin ja ottavat käyttöön yleisen häviörajoituksen.

Pelialan maine on huonontunut, ja ihmisten luottamuksen takaisin saaminen vaatii käytännön tekoja.
– Emme halua peliriippuvuuden turmelevan ihmisten elämää. Ongelmista täytyy voida päästä irti.Toivomme, että Pafin uusi häviörajoitus vie asioita oikeaan suuntaan, Christer Fahlstedt sanoo.

Pienempi voitto Pafille

Yksi syy vuotuisen häviörajoituksen asettamiselle on, että Pafin tehtävä on tuottaa voittoa yhteisen hyvän tukemiseksi. Hyviin tarkoituksiin tuotettu raha ei saa tulla esimerkiksi suurpelaajilta, jotka ovat saattaneet jopa harjoittaa rikollista toimintaa peliriippuvuutensa rahoittamiseksi.
– Tämä tarkoittaa, että Paf tulee menettämään noin 5 prosenttia tuotostaan. Mutta uskomme, että Ahvenanmaan asukkaat sekä omistajamme, jotka edustavat heitä maakuntahallituksessa, ovat valmiita hyväksymään tämän menetyksen.
– Toisaalta tehtävämme on tuottaa vuosittain kohtuullinen summa varoja, mikä tuo meille lisäpaineita rekrytoida uusia asiakkaita, jotka pelaavat kestävällä tasolla.

Asiakkaat, jotka saavuttavat 30 000 euron rajoituksen, voivat luonnollisesti jatkaa pelaamista jonkun kilpailijamme sivustolla, mutta toivomme että rajoitus toimii varoituksena mahdollisista peliongelmista ja ehkä jopa kannustaa heitä hakemaan apua.

Rajan kohdanneista asiakkaista osalla saattaa tietysti olla tilanne hallinnassa ja varaa pelata suurilla panoksilla.
– Tulemme menettämään nämä asiakkaat, mutta uskomme, että häviörajoitus on silti askel oikeaan suuntaan. Hyvät puolet painavat yksinkertaisesti enemmän vaakakupissa, Fahlstedt toteaa.

Häviörajoitus astuu voimaan 1. syyskuuta 2018.