eUrheilu nosti päänsä 2020

Näin voidaan todellakin sanoa, sillä vielä 2019 eUrheilu oli Suomessa vielä aika pitkälti pienen porukan tiedossa, vaikka presidenttipari oli ehtinyt kutsua jo 2018 Dota2 mestarit ja miljonäärit Linnan juhliin, mutta muuten eUrheilu oli televisiossakin työnnetty aikaa jälkeen primetime tv-viihteen.

Vaikka vuosi 2020 on ollut eUrheilulle vaikea kaikkien isojen turnausten peruunnuttua tai siirryttyä The Internationalin tavoin ensi vuodelle, on laji kehittynyt ja kasvanut. Se, että itse lajista on tullut yli miljardin liikevaihdon liiketoimintaa, on vain pieni osa siitä, minkälainen siitä on vielä kasvamassa. Kasvu tulee sekä uusista peleistä, mobiilipelaamisen kasvusta ja siitä, että eUrheilu on noussut urheiluvedonlyöntiin.

Urheiluvedonlyönti suurin iGaming osa-alue

Kuten kasino ilman lisenssiä sivusto kertoo, on urheiluvedonlyönti yksittäisistä rahapeligenreistä se eniten pelattu. Koko EU:n alueen online rahapelimarkkina oli vuonna 2018 arvoltaan noin 70 miljardia euroa ja kasvua tuli yli 11 % ja suurin markkina löytyy Iso-Britanniasta. Urheiluvedonlyönnin arvo EU:ssa on yli 40 % kokonaismarkkinoista ja esimerkiksi eurooppalaiset lottopelit ovat vain reilut 10 %! Jo 2018 mobiilisti pelattiin yli 43 % kaikista onlinelepeleistä ja kasvua tuli vuoden aikana 39 %-> 43 %

Vihje ensi viikolle

Ensi viikolla nähdään taas suomalaisten huippuotteluita suoratoistossa. Tai tätä kirjoitettaessa käydään kyllä myös NHL finaaleja, missä suomalaisjoukkue Dallas Stars otti ensimmäisen ottelun voiton, mutta hävisi sitten kaksi, joten se kamppailu voi päättyä vielä, miten päin tahansa. Vaikka olemme luonnollisesti suomalaisten puolella, katsomme nyt kuitenkin eUrheiluun, mistä lähdimme liikkeellekin.

Tiistaina ollaan taas ESL Pro liigan kausi 12 otteluissa ja Euroopan lohkossa kun iltaottelussa kohtaa loistovireessä oleva Complexity suomalaisen ENCE:n. Tekisi mieli sanoa, että myös ENCE on loistovireessä, mutta valitettavasti suomalaista tiimiä on vaivannut epätasaisuus ja välillä todella helpon oloiset virheet ratkaisutilanteissa. Vedonlyönnin puolella Complexity saa jopa yli kolmosen kerrointa ja ENCE jää 1,3 – 1,5 kertoimiin ja kertoimien valossa, pelattavissa olisi myös Complexity. Sijoitukset ovat Complexity 5 ja Ence 18, mutta sitten tulee se kuuluisa gamechanger. Vaikka ENCE joutui hyllyttämään oman valmentajansa juuri pari viikkoa sitten koko CS:GO alaa heiluttaneen bugi-episodin tiimoilta, niin Complexityllä on vielä suurempi ongelma. Kuka on joukkueen viides pelaaja???

Complexity pelasi vielä hyvin viikko sitten ja voitti Vitalityn 2-0, mutta sitten tulivat tappiot FaZe, sAw ja jopa suomalainen SJ Gaming tuli ja otti voiton! 22.9.2020 joukkueen Owen ”⁠oBo⁠” Schlatter kertoi jättävänsä tiimin! Nuori 17-vuotias amerikkalainen lahjakkuus oli jo ilmoittanut toimitusjohtajalle lähtevänsä takaisin USA:n myöhemmin. mutta hän lähtikin aiemmin! Owenin tilalle joukkueessa on pelannut valmentaja Jamie ”keita” Hall, ja kuten moni muu joukkue, myös Complexity on huomannut, että valmentajan istuttaminen kilpajoukkueeseen ei olekaan niin hyvä juttu.

Tästä kaikesta syystä valinta on ENCE

Euroopassa kuohuu

Siinä missä urheilijat pelaavat tyhjille katsomoille ja eUrheilu jatkaa onlineturnauksissa aina tuonne joulukuun ESL Kölnissä. Ensi vuodelle on jo kalenteriin ilmestynyt useita LAN turnauksia, joten pelijärjestäjät ja organisaatiot katsovat tulevaisuuteen avoimemmin kuin mitä tänä vuonna on pystytty toimimaan. Jos kerta NHL sekä muut jääkiekkosarjat käynnistyivät tai käynnistyvät ja samoin tekivät eurooppalaiset jalkapallosarjat, niin miksei myös eUrheilu palaisi LAN tasolla, tavalla tai toisella.

Mitä tulee sitten rahapeleihin, niin suurimmat alan operaattorit Euroopassa ovat muodostaneet yhteiden sateenvarjon, EGBA:n. EGBA:n kautta he ovat tulleet esille mm. kertomalla yhteisistä ajatuksista markkinoinnin, ohjeistuksen ja pelihaittojen ehkäisyn suhteen. Tavoitteena EGBA:lla on luoda yhteiseurooppalaiset säännöt, sillä monien maiden säännöt ja lait ovat nyt pitkälti samantyylisiä, mutta myös paljon eroavia. Esimerkiksi Bulgariassa maan verovirasto on ottanut vastuun rahapelienhallinnasta ja Tanskassa ollaan kertomassa jatkossa avoimesti niistä sakoista mitä ministeriö on operaattoreille antanut. Tanska onkin tähän asti ollut varsin salamyhkäinen lisenssiensä suhteen toisin kuin esimerkiksi Ruotsi, Englanti ja Liettua. Suomessa monopolin asema on jälleen ollut tapetilla niin urheilupäättäjien, kilpailu- ja kuluttajaviraston sekä ministeriön puolella – kaikki omalla tavallaan ja ristiin. Suomen tulevaisuus on joko lisenssijärjestelmä tai entistä tiukempi monopoli.