Talvi lähestyy – futisliigat kuumenevat

Tänä syksynä pitkästä aikaa olen itsekin saanut ilonaihetta. Minun oma suosikkini jo yli 30 vuoden ajalta, Englannin Valioliigassa pelaava Liverpool on pitkästä aikaa sarjassa sellaisella joukkueelle, jolla oikeasti on mahdollisuudet jopa liigavoittoon. Kylläkin sen tiellä näyttää tällä hetkellä olevan tälläkin kaudella vahva Manchester City, mutta toivoa on.

Liverpool 2018-19

Liverpool on saanut hyökkäyksensä toimimaan ottelusta otteluun ja joukkueen uusi maalivahti on osoittautunut huomattavasti varmemmaksi torjujaksi kuin pari edellistä. Luonnollisestikaan kukaan oikeasti huono ei joukkueeseen edes pääsisi, mutta on eri asia pelata hyvin ottelussa, missä on sata katsojaa, kun pelata viikosta toiseen pelejä, joissa on kymmeniä tuhansia katsojia. Katsojat tekevät otteluista pelaajille toisaalta sekä entistä parempia pelata, mutta myös vaativat pelaajien pääkopalta enemmän.

Tällä kaudella Liverpool on joukkue, jota uskaltaa panostaa niin kotona kuin vieraissa, niin hyviä vastustajia kuin heikompia vastaan. Viime kausilla Liverpool pelasi hyvin ns. parempia joukkueita vastaan, mutta kompuroi turhan usein alakastin joukkueisiin – nyt siitä on päästy irti, toivottavasti.

Jalkapalloilijan tulevaisuus

Ammattijalkapalloilija voi tienata pelatessaan miljoonia, mutta varsinaisen peliuran kääntyessä ehtoopuolelle moni ajattelee jo jatkoa. Mitä vaihtoehtoja pelaajille on? Jos valmentaminen kiinnostaa niin hienon ammattiuran tehneelle jalkapalloilijalle varmaan löytyy töitä, jos vain haluaa kouluttautua valmentajaksi. Mutta toisiakin vaihtoehtoja on, kun kuten kasino suurlähettiläs Zlatan Ibrahimovicin sanotaan tehneen.

Entä jos miljoonat ovat sekoittaneet mielikuvituksen ja todellisuuden? Entä jos nykyään Juventuksessa maaleja tekevä Cristiano Ronaldo, jonka maalisaldo kahdeksasta ottelusta näyttää nyt lukemaa 4 ja itseasiassa hän on myös syöttänyt saman verran maaleja. Juventus johtaa sarjaa puhtaalla pelillä tehtyään kahdeksassa ottelussa 18 maalia ja päästettynä on vain 5, joten Juven menestys ei ole vain Ronaldosta. Mutta takaisin ”muttajos”- ajatukseen, jos sittenkin Ronaldo on syyllinen Las Vegasin poliisin jatkamiin tutkimuksiin?

Suomessa moni entinen jalkapalloammattilainen on löytänyt uutta tekemistä jalkapallo-otteluiden kommentaattorina ja pari on löytänyt tiensä valmentajaksi. Harva kuitenkaan on ottanut sitä tietä mitä maaleja paljon urallaan tehnut Mikael ”Miklu” Forssell valitsi, hän lähti jatkamaan opintojaan oikein kunnolla. Hän tähtää valmentajauraan ja on suorittamassa UEFA:n A-valmentajalisenssiä. Hänellä on myös korkeakoulututkinto urheilujohtamisesta. Miklu ehti pelata ammattilaisena viiden maan eri sarjoissa yli 170 sarjaottelua tehden niissä 91 maalia – siinä lukuja, joihin ei moni suomalainen jalkapalloilija yllä.

Mitä kuuluu Bundesliigalle?

Saksan Bundesliiga on Valioliigan ohella ollut suomalaisille läheinen. Ehkä jopa läheisempi kuin Italien Serie A tai Espanjan La Liga, johtuen osittain siitäkin että suomalaisia on enemmän nähty pelaavan Saksassa kuin Italiassa tai Espanjassa, kylläkin nykyään tuo eri on tasoittunut ja suomalaisia ammattipelaajia löytyy aikalailla liigasta kuin liigasta, ainakin se yksi per liiga. Tämän kauden Bundesliiga on alkanut yllätyksellisesti siinä mielessä, että kärkikolmikko Dortmund, Leipzig, Mönchengladbach ovat ihan muuta kuin mitä ollaan aiempina vuosina osattu odottaa. Bayern Munchenin löytyminen vasta sijalta seitsemän on yllätys ja koko sarja tuntuu entistä tasaisemmalta. Mielenkiinnolla odotamme ja katsomme miten BM:n käy.

Tiesitkö muuten, että Aulis Rytkönen oli ensimmäinen suomalainen ammatikseen ulkomailla jalkapalloa pelannut? Hän pelasi 50-luvulla Ranskan Toulouse FC:n riveissä voittaen mm 1957 Ranskan Cupin. Muista suomalaisista jalkapallolegendoista voi lukea kootusti Suomen jalkapallon Hall Of Famesta, joka löytyy Suomen jalkapallomuseosta sekä museon kotisivuilta. Ja siinä missä Jonatan Johansson valmentaa tätä nykyä skottiseura Greenock Nortonia, niin muistatko ainakin yhden toisenkin suomalaisen ex-futaajan, joka olisi valmentanut skottiliigassa?