Pohjoismainen pelisivusto Unibet laajentaa Yhdysvaltoihin

Pohjoismainen rahapeliyhtiö Kindred Group lähtee Yhdysvaltojen valloitukseen Unibet-brändillään. Kuten Ruotsi, myös Yhdysvallat on alkanut avaamaan pelimarkkinoitaan lisensoimalla uusia toimijoita ja samalla mahdollistamaan rahapelit myös internetissä.

Ruotsin pörssiin listattu Kindred Group uutisoi, että peliyhtiön lippulaiva Unibet on nyt valmis palvelemaan asiakkaita New Jerseyn osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Euroopassa ja Pohjoismaissa brändi on tunnettu muun muassa yhteistyöstään useiden urheilujoukkueiden (mm. Aston Villa, Paris St. Germain) ja henkilöbrändien (Mika Häkkinen, Esa Tikkanen ja Henrik Lundqvist) kanssa.

Yhdysvaltojen pelimarkkinat avautuvat kymmenien vuosien odotuksen jälkeen

Yhdysvalloissa uhkapelaaminen on tunnetusti keskittynyt kahteen osavaltioon ja pelaaminen netissä on pääasiallisesti estetty. Nevadassa asiakkaita palvelee Las Vegasin pelikeidas. Yhdysvaltojen itärannikolla asiakkaat voivat pelata vain intiaanireservaateissa sekä Atlantic Cityssä (NJ). Virallisesti Yhdysvaltojen kansalaiset eivät ole kuitenkaan voineet pelata uhkapelejä netissä samalla tavalla kuin esimerkiksi Suomessa.

Pelejä netissä on estänyt vuosikymmeniä vanhat lait. Vuonna 1961 julkaistu “Interstate Wire Act of 1961” käytännössä kielsi uhkapelaamisen eri muodoissa, jossa kommunikaatio välittyy lankoja pitkin. George Bushin johtama hallitus vahvisti lain 2001 uudelleen, jotta laki kattaisi kaikki mahdolliset uhkapelimuodot.

Toukokuussa 2018 Yhdysvaltojen korkein oikeus kumosi lain nimeltä PASPA (Professional and Amateur Sports Protection Act), joka esti urheiluvedonlyönnin tarjoamista osavaltiotasolla. PASPAn kumoaminen vapautti Yhdysvaltojen osavaltiot toteuttamaan rahapelitarjonnan niin kuin itse haluavat.

Tähän mahdollisuuteen tarttui ensimmäisenä New Jersey, jossa uhkapelaaminen on ollut tuttua kasinoilla Atlantic Cityssä. New Jersey sääteli itselleen sopivat lait rahapelaamiseen internetissä. Osavaltio toivoo ottavansa johtavan aseman Yhdysvaltojen rahapelimarkkinoilla ja näyttävänsä suuntaa muille.

New Jerseyn entinen senaattori Ray Lesniak toivoo New Jerseystä tulevan “rahapelaamisen piilaakso”, joka edistää ja kehittää rahapelaamisen lainsäädäntöä sekä käytäntöjä koko maassa.

Senaattori näkee myös rahapelimarkkinan ja lisensoinnin positiviisena työllistävänä voimana ja ylimääräisenä tulonlähteenä. Lisensointi myös rajoittaa rahan valumista laittomien rahapeliyhtiöiden kassaan.

Pärjääkö Unibet Yhdysvalloissa?

Ruotsalaislähtöinen peliyhtiö toimii jo useassa kymmenessä maassa, mutta Yhdysvallat asettaa erilaiset haasteet yritykselle. Yhdysvaltalaiset ovat kiinnostuneet aivan eri lajeista kuin suomalaiset tai eurooppalaiset, ja tuotteelta odotetaan erilaista palvelutasoa.

New Jerseyssä toimiminen ehdollistaa yrityksen myös maksamaan verot kohdemaassa. Myös paikallista presenssiä (toimisto, asiakaspalvelu, markkinointi) tulee olla Yhdysvalloissa, joka lisää kuluja yritykselle. Sijoitus on merkittävä, mutta Yhdysvalloista ennustetaan tulevan yksi maailman suurimmista rahapelimarkkinoista.

Good Luck Media Ltd:n toimitusjohtaja ja perustajajäsen Risto Myllymäki kommentoi uutista seuraavasti:

“Rohkea veto Unibetiltä! Yritys lähtee eturintamassa uudelle markkinalle brändillä, joka on varsin tuttu Euroopassa, mutta Yhdysvalloissa siitä ei ole kukaan kuullutkaan. Verotus ja lisenssimaksut ovat New Jerseyssä samaa luokkaa kuin Ruotsin uudessa rahapeliympäristössä, joten kyllä siellä voi tulosta tehdä, mutta brändin rakennus lähtee nollista.”

“Uskon, että Unibet pystyy lyömään läpi New Jerseyssä, mutta se tulee viemään aikaa. Tärkeät ajat ovat käsillä kun suuret urheilusarjat alkavat syksyllä. Yhdysvalloissa pelaajat tykkäävät lyödä vetoa amerikkalaisesta jalkapallosta, koripallosta, baseballista ja jääkiekosta. Unibetille on kriittistä saada vedonlyöntituote kuntoon näissä lajeissa jolloin uudet pelaajat viihtyvät varmasti sivuilla!”