Oletko koskaan miettinyt miten vedonlyöntikertoimet muodostetaan?

Kertoimet muodostavat vedonlyönnin ytimen. Niiden luominen on kuitenkin tarkkaa työtä eikä se välttämättä ole kaikkien tiedossa. Kaikki ovat kuitenkin ylikertoimien perässä, koska ne kertovat, että toteutumisen todennäköisyys ei vastaa annettua kerrointa pelaajan kannalta positiivisesti. Niiden löytäminen ei ole helppoa etenkään jos ei itse osaa laskea kertoimia ja etenkin todennäköisyyksiä.

Yleisesti ottaen kertoimet kertovat jonkin tapahtuman todennäköisyydestä: ennakkosuosikki tai suurimmalla todennäköisyydellä tapahtuvat vaihtoehdot saavat pienemmän kertoimen ja altavastaajat tai vaikeasti toteutuvat vaihtoehdot huomattavasti suuremmat. Tietämätön vedonlyöjä voi valita heti vain suurempia kertoimia miettimättä asiaa sen enempää.

Kertoimet asetetaan aina vedonvälittäjän toimesta, joka voi käyttää sitä varten niin asiantuntijoita kuin valmiita tietokoneohjelmistoja. Tekoälystä on muodostunut tärkeä työkalu monelle modernille vedonlyöntialustalle ja sen turvin esimerkiksi vedonlyönti bet365 kanssa on erittäin kilpailukykyistä. 

Kertoimia voidaan tällä tavoin vertailla tehokkaasti kilpailijoihin ja todennäköisyyksiin sekä mahdollisesti tuoda markkinoille aivan uniikit kertoimet eikä vain vastata yleistä kilpailua. Se taas on vedonlyöjän kannalta vain positiivinen asia.

Kaikki perustuu todennäköisyyksiin

Kertoimien kanssa on hyvä ensin laskea todennäköisyys. Tämä on asia, joissa voidaan nähdä suuriakin vaihteluja eri vedonvälittäjien ja jopa vedonlyöjien keskuudessa. Joidenkin mielestä ennakkosuosikin voiton todennäköisyys on 60 %, kun taas toisen mielestä 90 %. Luonnollisesti kertoimet ovat näiden esimerkkien mukaan erilaiset.

Ennen kuin asetat vetosi, luo oma todennäköisyysarviosi kohteesta. Esimerkiksi mieti millä todennäköisyydellä Leijonat voittavat tänä iltana Yhdysvallat. Perusta arviosi tilastoihin ja omaan lajitietämykseesi. Sen jälkeen voit katsoa vedonvälittäjän kertoimia.

Jos esimerkin mukaan vedonvälittäjä on antanut Leijonille kertoimen 2,10, tasapelille 1,95 ja Yhdysvalloille kertoimen 2,50, tällöin voit laskea todennäköisyydet seuraavan kaavan perusteella: 1/vaihtoehdon kerroin x 100. Täten Leijonien voiton todennäköisyys on 47,6 %, Yhdysvaltojen 40 % ja tasapelin mahdollisuus on 51,2 %. 

Jos omien laskelmiesi mukaan Leijonien voiton todennäköisyys on yli 50 %, tällöin sinun kannattaa pelata tällä kertoimella sen puolesta, koska kyseessä on ylikerroin. Saat tällöin paremman kertoimen arviollesi kuin silloin, jos vedonvälittäjän todennäköisyys on parempi kuin sinun. 

Live-vedoissa ylikertoimien löytäminen on vaikeampaa

Live-vedonlyönnissä on kyse ottelun aikaisten tapahtumien veikkaamisesta, jolloin myös kohteet sekä kertoimet muuttuvat vauhdikkaasti. Todennäköisyyksien laskeminen kannattaakin tehdä tällöin nopeasti tai mahdollisesti jopa ennen ottelua. 

Tietyt yleiset tilanteet, kuten eniten maaleja tekevien pelaajien arviointi tai ottelun ennakkosuosikin maalien lukumäärän arvaaminen, vaativat varsinkin pohjatyötä. Jotkut toiset live-vedot taas ovat paremmin veikattavissa ottelun tapahtumien perusteella, kuten seuraavan jäähyn saaja tai seuraavan maalin tekijä.

Live-vedonlyönnissä kannattaakin puhutella etenkin laji- ja joukkuetietämystä ja jättää epävarmat vedot tekemättä. Tällä tavoin et tule pelanneeksi vahingossa vain huonoja kertoimia ja vaihtoehtoja, koska kertoimet vaihtuvat jatkuvasti sen mukaan miten pelitilanteet kehittyvät.