Kiinnostaako amerikkalainen jalkapallo lajina?

Amerikkalainen jalkapallo nostaa päätään Suomessakin aina silloin tällöin, mutta näin pienessä maassa tällainen vaativa laji ei ole päässyt kovinkaan korkeaan suosioon. Monelta nimittäin laji näyttää sivustoseurattuna sekavalta ja täynnä erilaisia sääntöjä, ettei mielenkiinto riitä lajiin tutustumiseen saakka. Mutta jos on löytynyt aikaa lajin tutkimiselle tai on nähnyt otteluita paikan päällä, ymmärtää miksi laji on niin suosittu kotimaassaan USA:ssa kuin mitä se on.

Ensinnäkin laji on monelle ainoa keino päästä pois köyhyydestä, mikä on USA:ssa aivan eri tasolla kuin suomalainen köyhyys. Toisaalta lajiin liittyy myös perinteet, yhteisöllisyys ja monet lajin ympärillä tapahtuvat asiat kuten marssibändit ja cheerleading, autoparkissa grillaaminen yms. Se että meillä laji keskittyy pariin suomalaiseen otteluun televisiossa ja itse päätapahtumaan eli Super Bowliin. Super Bowl vedonlyönti on ollut suomalaisille mahdollista jo vuosia ja nykyään suoratoistokanavat kuten Viaplay ovat tuoneet pelit saataville USA:sta meillekin. Ainoa huono puoli suomalaiselle lajin seuraajalle on NFL:n ottelulähetysten aikataulut, jotka useimmiten tarkoittavat ottelua meidän aikaamme keskellä yötä.

NFL ja suomalaiset

Toisaalta taas NFL:ssä ei pelaa suomalaisia, ei ole oikein koskaan edes pelannut. Harjoitusleireillekin pääsy on vaikeata. Käytännössä ainoa keino suomalaisen on päästä varsinaiseen NFL joukkueeseen on opiskella college-tasolla USA:ssa harrastaa lajia, ja olla siinä hyvä. Ainostaan sitä kautta joku joukkue voisi kiinnostua ja hankkia yliopistopaikan ja sitä kautta kohti ammattilaisuutta.

Suomalaisista Klaus Alinen pelasi sisempänä laitahyökkääjänä 2000-luvun alussa ollen Atlanta Falconsin vahvuudessa 2006. Hänen peliuransa oli kuitenkin suomalainen, Turun, Seinäjoen ja Porin kautta. Hän ehti pelata myös Berlin Thunderissa. Toinen suomalainen ammattilainen Michael Quarshie syntyi itseasiassa Saksassa ja hänen äitinsä on suomalainen. Michal opiskeli St.Peter’s Collegessa ja pelasi collegetasolla ennen Columbian yliopistoa. Hän oli jopa ehdolla Yhdysvaltain vuoden 2004 opiskelijaurheiljaksi. Vaikka Michael ehti olla kirjoilla niin NFL Oakland Ridersin kuin kanadalaisen Toronto Argonautsissa, ei hän koskaan päässyt pelaamaan NFL tasolla otteluita.

Tämän kauden NFL lähestyy finaaliaan

Kaksi konferenssia, 32 joukkuetta, perustettu 1920 – siinä lähtökohdat. Super Bowl pelataan helmikuussa ja tätä kirjoitettaessa jäljellä on enää vain kolme todellista ottelua. Konferenssifinaalit ja niiden voittajien finaali. Toinen ns välierä on Tennessee Titans vastaan Kansas City Chiefs. Joukkueiden kaksi edellistä kamppailua ovat menneet tiukasti Titaaneille, jonka tämä kausi 9 voittoa ja 7 tappiota on kaukana Chiefsin 12-4 saldosta on tullut vieraissa 7 voittoa ja vain 1 tappio ja 6 viimeistä peliä voitoilla – jatkuuko Chiefsin voittokulku myös Tennesseetä vastaan?

Toinen pari onkin huomattavasti tutumpi eli Green Bay Packers 13-3 saldolla ja San Franciso 49ers samalla 13-3 saldolla. Näiden joukkueiden väliset kohtaamiset ovat menneet viime vuosina aika lailla 50/50 mutta 49ers voitti juuri marraskuussa 37-8!

Super Bowl LIV odottaa kahta näistä joukkueista ja esimerkiksi Tennesseen lentoa onvat siivittäneet Derrick Henryn ja Ryan Tannehillin johtajuus, kun vastaavasti Packers ja 49ers eivät ole pelanneet playoff peleissä vastakkain sitten 2014.

Jos kuitenkin katsotaan amerikkalaisten tietäjien sanoja näistä kamppailuista niin Tennessee asetetaan suosikiksi Kansas Cityä vastaan, vieraiden ollessa ongelmissa puolustuksensa juoksuvoiman vuoksi, siis sen huonouden.

Toisessa ottelussa veikataan Packersien jopa johtavan puoliajalla, mutta että 49ers menisi finaaliin jopa yhtä helposti, kuin mitä se voitti juuri marraskuussa. Marraskuussa 49ers säkitti Rodgersin hyökkäyksen aloituksen viisi kertaa ja antoi vain 198 hyökkäysjaardia! 49ersin puolustus on todennäköisesti Packersille liikaa.