Esa Tikkanen: ”Antakaa Puljujärvelle mahdollisuus niin tulosta tulee”

Oilers-legenda Esa ”Tiki” Tikkanen kommentoi Jesse Puljujärven tilannetta Unibetin haastattelussa. Tikkasen mukaan Puljujärvi on puhdas kärkiketjujen pelaaja, jonka pitäisi syrjäyttää Oilers-laitureita yläpuoleltaan. Tärkeää olisi myös saada kunnolla aikaa näyttää taitonsa. 

Voimakkaimmat kommentit ovat olleet heittämässä Puljujärveä farmiin tai jopa takaisin Suomeen. Tikkanen pistää kriitikoille jäitä hattuun.

– Puheet ovat olleet täysin liioiteltuja. Jätkä on 20-vuotias, eikä ole mielestäni saanut koskaan sellaista mahdollisuutta, jonka hän tarvitsisi. Toki yksittäisiä näyttöpaikkoja on ollut, mutta minä laittaisin Jessen pysyvästi kärkiketjuun ja sanoisin, että nyt sulla on 10–20 peliä aikaa näyttää. Sitten tulosta voi alkaa jo vaatimaan, Tiki linjaa.

– Jesse on ihan puhdas kärkiketjujen pelaaja, ei kolmosketjun mies. Kun hän pääsee pelaamaan kiekkotaitavien pelikavereiden kanssa, tulosta tulee. Viime yön komea maali oli tästä hyvä osoitus.  Esimerkiksi Milan Lucic tai Kailer Yamamoto eivät ole pelanneet missään nimessä niin hyvin, että heillä pitäisi olla automaattisesti paikka Jessen yläpuolella.

Tikkanen myöntää, että Connor McDavid pelaa tällä hetkellä niin hyvin, että hänen rinnallaan on helppo onnistua. Hän muistuttaa kuitenkin yhdestä tärkeästä piirteestä, joka puhuu Puljujärven puolesta.

– Jessellä on kokoa ja nopeutta tehdä kovaa duunia ja mennä painimaan maalin eteen tai kulmiin. Näin hän tekee tilaa ja paikkoja Edmontonin taitureille. Näinhän se oli minunkin urallani: eivät Gretzky tai Kurppa (Jari Kurri) sinne kulmiin menneet, minä sinne menin. Tein tilan tähdille, ja niin sen työnjaon pitääkin mennä, Tikkanen muistelee Edmontonin mestaruusvuosien legendaarista ketjuaan.

Myös monet Edmonton-fanit ovat vaatineet Puljujärvelle isompaa roolia ja ihmetelleet miehen pientä roolia 3–4-ketjuissa. Tikkanen ottaa esimerkiksi toisen alkukauden suomalaisonnistujan.

– Katsokaa, mitä Kasperi Kapanen tekee Auston Matthewsin rinnalla. Näillä nuorilla hyökkäävillä pelaajilla on valtava potentiaali, kun he pääsevät rauhassa näyttämään sitä. Edmontonilla on edessään aika jäätävä ohjelma, kun seuraavassa viidessä pelissä vastassa ovat Nashville kahdesti, Boston, Pittsburgh ja Washington. Voittokannassa pitäisi pysyä, ja siihen tarvitaan muitakin maalintekijöitä kuin McDavid, Tiki muistuttaa Unibetille.